Groep 8

8ste groepers huilen niet?

Goodmorning teacher! Goodmorning class! Zo begint onze Engelse les. Wij krijgen al Engels vanaf groep 1. Daar leren we niet alleen hoe je elkaar begroet, wat je aan hebt of hebt gegeten, maar ook wat voor weer het is.
"It's cloudy today"
Onze meester zegt altijd dat we moeten kijken naar wat we wél goed kunnen. De één is goed in rekenen, de andere in taal, spelling, spreekbeurten, tekenen of gym. En als je al onze talenten bij elkaar brengt...dan zijn we een súper team!
"Allemaal bijzonder"
Wij leren niet alleen uit boeken, maar ook door te doen! Samen ontdekken we alles over IPC thema’s als: de actieve planeet, hoe bouwen we huizen of doen we een missie naar Mars. Het is écht LEUK om zo over de aarde, geschiedenis, natuur en zo te leren!
"IPC is great fun!"
Op onze school zitten kinderen uit verschillende landen, krijgen we les in het Nederlands en Engels en doen we elke middag IPC, zodat we veel over de wereld leren. Daar zijn we best trots op en daarom houden we elk jaar een Internationale avond!
"Onze school is werelds!"
Klimmen, klauteren, glijden, duikelen, schommelen, knikkeren, fietsen, rijden, voetballen, ping-pongen of spelen in de zandbak‘…het kan allemaal op ons schoolplein!
"Buitenspelen is fijn!"
Ik heb een ‘maatje’, ze zit in groep 7. Samen lezen we en oefent zij met mij de spellingsregels.
"Dit is mijn maatje!"
We hebben heel veel boeken in de klas. Gelukkig maar, want we lezen élke dag! Samen in de kring, voor onszelf aan tafel of heerlijk in het lekker-lezen-zithoekje.
"Kijk eens, ik lees!"
Weet je hoe wij letters en woordjes leren? Nou, heel leuk! Soms doen we letterbingo of woordengalgje met z’n allen of we oefenen met een heus digibord-dictee!
"BINGO!"
Weet je dat ik al vanaf groep 4 Anglia certificaten ‘spaar’? Onze school doet elk jaar mee aan dit internationale examen. Dan maak je een Engelse toets op je eigen niveau en die wordt dan helemaal naar Engeland gestuurd om daar te worden nagekeken!
"YES! Ik heb m’n Anglia gehaald"
Mijn meester heeft me geleerd dat als ik iets niet begrijp, ik gewoon om hulp mag vragen. Dan legt hij het op een andere manier uit. Eentje die vaak grappig is, via een verhaal of plaatje op het digibord. Nu durf ik om hulp te vragen én weet ik dat je soms op een andere manier leert!
"Ik leer anders, nou én!"


H

et grote moment is aangebroken. We zien je nog zo de school in lopen met je veel te grote rugzak aan de hand van je mama en/of papa. We hebben je zien opgroeien van kleuter, schoolkind naar (pre)puber. We hebben veel lief en leed gedeeld de afgelopen jaren…ja, afscheid nemen valt zwaar. Elk jaar weer.

“De focus in groep 8 ligt echt op het onderhouden van al je opgedane kennis en vaardigheden!”

Maar voordat het zover is, stomen we je nog extra klaar voor het voortgezet onderwijs. Al je aanwezige kennis wordt herhaald maar daarmee ben je er nog niet. Met topografie leer je nu de wereld en zul je beter kennis maken met de extremen van onze aarde. Hoe ontstaat een aardbeving? Waardoor barst een vulkaan uit? Kun je wonen in een pool- of woestijnklimaat. Ook deze natuurverschijnselen komen aan bod. Ook met geschiedenis kijken we niet alleen naar Nederland, maar ook naar de rest van de wereld.

Het rekenen bestaat vooral uit herhalen en verdiepen. Dat geldt ook voor taal en spelling. De focus in groep 8 ligt echt op het onderhouden van al je opgedane kennis en vaardigheden!

Al deze vaardigheden worden nog een laatste keer getoetst in de eind CITO. Met deze laatste toets worden al je resultaten van de afgelopen jaren bekeken. We hebben nu echt een goed beeld van je en op basis hiervan kunnen we je een goed advies geven voor je vervolg opleiding.

In dit jaar maak je ook regelmatig uitstapjes naar middelbare scholen. Zo heb je uiteindelijk een goede indruk van wat je kunt en op welke school jij het beste tot je recht komt, je thuis voelt en aansluit bij je toekomstplannen.

Groep 8 is ook het jaar dat je bijna een week op kamp gaat, acteert in een eindmusical en vooral nog een fijne tijd kunt beleven met je klasgenoten…voordat jullie wegen wellicht gaan scheiden.

De eindmusical is het klapstuk waarmee je afscheid neemt van onze school. Het is een blijde maar ook een beetje een verdrietige gebeurtenis. Er gaat straks een hoop voor je veranderen. Van oudste van de school, word je straks weer de jongste van school. We hopen dat je, samen met je familie, terug kunt kijken op een fijne en prettige Prinseschool tijd. Wij zullen je in elk geval missen en wensen je al het goede toe voor de toekomst… dag basisschool, hallo voortgezet onderwijs!