Groep 4

Het jaar van de tafels!

Goodmorning teacher! Goodmorning class! Zo begint onze Engelse les. Wij krijgen al Engels vanaf groep 1. Daar leren we niet alleen hoe je elkaar begroet, wat je aan hebt of hebt gegeten, maar ook wat voor weer het is.
"It's cloudy today"
Onze meester zegt altijd dat we moeten kijken naar wat we wél goed kunnen. De één is goed in rekenen, de andere in taal, spelling, spreekbeurten, tekenen of gym. En als je al onze talenten bij elkaar brengt...dan zijn we een súper team!
"Allemaal bijzonder"
Wij leren niet alleen uit boeken, maar ook door te doen! Samen ontdekken we alles over IPC thema’s als: de actieve planeet, hoe bouwen we huizen of doen we een missie naar Mars. Het is écht LEUK om zo over de aarde, geschiedenis, natuur en zo te leren!
"IPC is great fun!"
Op onze school zitten kinderen uit verschillende landen, krijgen we les in het Nederlands en Engels en doen we elke middag IPC, zodat we veel over de wereld leren. Daar zijn we best trots op en daarom houden we elk jaar een Internationale avond!
"Onze school is werelds!"
Klimmen, klauteren, glijden, duikelen, schommelen, knikkeren, fietsen, rijden, voetballen, ping-pongen of spelen in de zandbak‘…het kan allemaal op ons schoolplein!
"Buitenspelen is fijn!"
Ik heb een ‘maatje’, ze zit in groep 7. Samen lezen we en oefent zij met mij de spellingsregels.
"Dit is mijn maatje!"
We hebben heel veel boeken in de klas. Gelukkig maar, want we lezen élke dag! Samen in de kring, voor onszelf aan tafel of heerlijk in het lekker-lezen-zithoekje.
"Kijk eens, ik lees!"
Weet je hoe wij letters en woordjes leren? Nou, heel leuk! Soms doen we letterbingo of woordengalgje met z’n allen of we oefenen met een heus digibord-dictee!
"BINGO!"
Weet je dat ik al vanaf groep 4 Anglia certificaten ‘spaar’? Onze school doet elk jaar mee aan dit internationale examen. Dan maak je een Engelse toets op je eigen niveau en die wordt dan helemaal naar Engeland gestuurd om daar te worden nagekeken!
"YES! Ik heb m’n Anglia gehaald"
Mijn meester heeft me geleerd dat als ik iets niet begrijp, ik gewoon om hulp mag vragen. Dan legt hij het op een andere manier uit. Eentje die vaak grappig is, via een verhaal of plaatje op het digibord. Nu durf ik om hulp te vragen én weet ik dat je soms op een andere manier leert!
"Ik leer anders, nou én!"


I

n groep 4 maken we voor het eerst kennis met een tafel! Nee, niet een tafel waar je aan zit, maar de rekentafels van 1 t/m 5 en 10. Je leert door te hebben wat er eigenlijk gebeurt in tafelsommen! Want een tafelsom is eigenlijk optellen met steeds dezelfde hoeveelheid: 3×5 is hetzelfde als 5+5+5. Het gaat dus nog niet om rijtjes stampen of op tempo opdreunen, maar om met behulp van een strategie tafelsommen handig op te lossen!

“In deze groep word je werkhouding en concentratie gevormd en leer je écht leren!”

Houd je van rekenen? Dan heb je geluk, want we gaan nu al sommen maken t/m 100. En ging de getallenlijn in groep 3 nog tot 100, nu gaat al naar 1000! Ook leren we delen, heel handig als je dan al een paar tafels kent. Of wat dacht je van klokkijken, maanden en jaren, meten, routes lopen op plattegronden en gepast geld betalen… wie weet krijg je zelfs nog wat geld terug! Ben je niet zo van ‘getallen’, maar meer van taal? Dan kan een verhaaltjessom je helpen. Stel, er zijn 4 kinderen en zij willen 20 knikkers eerlijk verdelen. Ra ra, hoeveel krijgt ieder er? Kijk, misschien begrijp je het zo beter! Iedereen leert op een andere manier en jouw juf of meester heeft altijd wel een creatieve oplossing.

Taal krijgt in groep 4 net als rekenen veel aandacht. Met Taal Actief oefenen spelenderwijs hoe taal in elkaar zit, leren we nieuwe woorden, goede zinnen maken en hoe je woorden schrijft. Halverwege het schooljaar krijg je Leeslink, en start je echt met begrijpend lezen. Wist je dat je ook voor het eerst ‘huiswerk’ krijgt? We krijgen 10 woordpakketten dit schooljaar. Deze woorden oefen je op school én thuis, als echt huiswerk en daar krijg je op school een dictee over.

Was je nog geen boekenwurm, dan word je het wel in groep 4! Want we maken veel lees kilometers waardoor we goed en vlot leren lezen. Dus, oefen thuis ook lekker door, dan krijg je er nog meer plezier in en dát is heel belangrijk!

Met IPC ontdekken we nog meer van de wereld. In de IPC thema’s komen vakken als aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde, tekenen, techniek, ict, muziek en handvaardigheid aan bod. En…als je wil, mag je een presentatie over een zelfgekozen onderwerp houden!

Kortom, in groep 4 zit je niet stil! Het is een jaar waarin je alle vaardigheden nog beter onder de knie krijgt en je enorm wordt uitgedaagd in het zelfstandig denken en handelen. In deze groep word je werkhouding en concentratie gevormd en leer je écht leren!