Handige weetjes

Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe?


Goodmorning teacher! Goodmorning class! Zo begint onze Engelse les. Wij krijgen al Engels vanaf groep 1. Daar leren we niet alleen hoe je elkaar begroet, wat je aan hebt of hebt gegeten, maar ook wat voor weer het is.
"It's cloudy today"
Onze meester zegt altijd dat we moeten kijken naar wat we wél goed kunnen. De één is goed in rekenen, de andere in taal, spelling, spreekbeurten, tekenen of gym. En als je al onze talenten bij elkaar brengt...dan zijn we een súper team!
"Allemaal bijzonder"
Wij leren niet alleen uit boeken, maar ook door te doen! Samen ontdekken we alles over IPC thema’s als: de actieve planeet, hoe bouwen we huizen of doen we een missie naar Mars. Het is écht LEUK om zo over de aarde, geschiedenis, natuur en zo te leren!
"IPC is great fun!"
Op onze school zitten kinderen uit verschillende landen, krijgen we les in het Nederlands en Engels en doen we elke middag IPC, zodat we veel over de wereld leren. Daar zijn we best trots op en daarom houden we elk jaar een Internationale avond!
"Onze school is werelds!"
Klimmen, klauteren, glijden, duikelen, schommelen, knikkeren, fietsen, rijden, voetballen, ping-pongen of spelen in de zandbak‘…het kan allemaal op ons schoolplein!
"Buitenspelen is fijn!"
Ik heb een ‘maatje’, ze zit in groep 7. Samen lezen we en oefent zij met mij de spellingsregels.
"Dit is mijn maatje!"
We hebben heel veel boeken in de klas. Gelukkig maar, want we lezen élke dag! Samen in de kring, voor onszelf aan tafel of heerlijk in het lekker-lezen-zithoekje.
"Kijk eens, ik lees!"
Weet je hoe wij letters en woordjes leren? Nou, heel leuk! Soms doen we letterbingo of woordengalgje met z’n allen of we oefenen met een heus digibord-dictee!
"BINGO!"
Weet je dat ik al vanaf groep 4 Anglia certificaten ‘spaar’? Onze school doet elk jaar mee aan dit internationale examen. Dan maak je een Engelse toets op je eigen niveau en die wordt dan helemaal naar Engeland gestuurd om daar te worden nagekeken!
"YES! Ik heb m’n Anglia gehaald"
Mijn meester heeft me geleerd dat als ik iets niet begrijp, ik gewoon om hulp mag vragen. Dan legt hij het op een andere manier uit. Eentje die vaak grappig is, via een verhaal of plaatje op het digibord. Nu durf ik om hulp te vragen én weet ik dat je soms op een andere manier leert!
"Ik leer anders, nou én!"

E
en eerste schooldag is altijd spannend, voor kind én ouder. Omdat een goede voorbereiding helpt bij het gewenningsproces, vindt u hieronder een aantal handige weetjes.

weetje 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Laat uw kind op tijd kennis maken met onze school. Vooraf aan de eerste wen-ochtend sturen wij altijd een kaartje. Dit is een kaartje van de juf of meester speciaal gericht aan uw kind waarin we hem of haar uitnodigen voor een eerste wen-ochtend. Bekijk en bespreek dit kaartje samen met uw kind.

Ook kunt u eens langs onze school lopen of fietsen. Praat hierbij over wat er gebeurt op school.

Bekijk ook eens samen onze website en vertel hierbij over welke leerkracht uw zoon of dochter krijgt zodat uw kind op de wen-ochtend het gezicht van de leerkracht al herkent. Ook vindt u op onze website onder rubriek Voor ouders – documenten – overige informatie – Rondleiding door de school_Prinsestraat (koppeling naar pdf) een beschrijving van een schooldag op onze school met veel afbeeldingen zodat uw kind alvast een voorstelling kan maken van wat hij of zij te zien krijgt straks.

Het starten op onze school is leuk! Presenteer het als iets dat ‘mag’ en niet als ‘moet’. Maak het leuk door samen een mooie tas, een leuke broodtrommel, een drinkbeker en andere schoolspulletjes uit te zoeken.

Oefen thuis met zelfstandig aankleden, het openen van een drinkbeker en broodtrommel, zelf naar het toilet gaan e.d. Het helpt ook om uw kind regelmatig zelstandig te laten spelen en daarbij eerst iets te laten afmaken en opruimen, voordat het aan iets nieuws begint. Complimenteer ze vooral, want het is al reuze knap!

Als je naar school gaat heb je ook schoolspullen nodig. Het is wenselijk om deze spullen van een naametiket te voorzien.
• Broodtrommel (lunch)
• Drinkbeker (goed sluitend)
• Fruitbakje voor het gezonde 10-uurtje
• Tas
• Gymbroek
• Gym t-shirt
• Gymschoenen (bij voorkeur met klitteband voor groep 1)
• Gymtas
• Eventueel reserve kleding mocht er eens een ‘ongelukje’ gebeuren

Dankzij de wen-dagdelen is de eerste schooldag niet zo spannend meer. Toch kan het zijn dat er bij het afscheid nemen even wat traantjes vloeien. Voor ouders is dit een naar moment, maar onze leerkrachten zullen uw kind liefdevol helpen en door uw kind af te leiden is het verdriet van korte duur!

8. Geef uw kind voor het 10-uurtje een gezonde fruit snack mee en voor de lunch niet meer boterhammen dan uw kind normaliter thuis opeet.

Vertel aan uw kind wie hem of haar komt ophalen na schooltijd. Indien uw kind naar de BSO gaat of opgehaald wordt door een ander, dient u dit vooraf te melden bij de leerkracht.

De eerste weken zijn erg intensief voor uw kind, zelfs als ze ervaring hebben opgedaan op een kinderdagverblijf en/of peuterspeelzaal. Doordat ze moe zijn van alle indrukken kan het voorkomen dat ze ineens weer in hun broek gaan plassen. Niets om bang voor te wezen, het komt vanzelf weer goed. Ook kunt u in overleg met de leerkracht besluiten om uw kind een dag(deel) thuis te houden, immers met 4 jaar is uw kind nog niet leerplichtig. Verwacht ook niet dat uw kind met hele verhalen thuiskomt. Bestook uw kind daarom liever niet met allerlei vragen over de schooldag, maar laat hem/haar rustig bijkomen. Als uw kind eraan toe is, komen de verhalen vanzelf.