Groep 7

Entree!
K

om binnen in dit op één na laatste jaar op de basisschool! Een jaar waarbij het accent op jouw talent ligt! Jij kan en mag laten zien wie je bent en wat je kunt!

Maar …het is ook een uitdagend, spannend en pittig jaar! Op veel fronten. Je bent nu niet meer klein, maar ook niet de oudste. Je zit er echt tussenin. Ook op persoonlijk vlak zien we je groeien. Je krijgt meer en meer een eigen identiteit en een eigen mening. Die geef je graag. Gewild of ongewild, subtiel of soms wat ongevoelig. Waardoor er soms onbedoelde ‘conflicten’ ontstaan. Maar met een flinke dosis gezonde humor wordt dit snel weer in het juiste perspectief gezet!

“Je wordt ‘maatje’ en helpt groep 1-2-3 met (voor)lezen en knutselen of handenarbeid.”

Dit jaar krijg je een heleboel nieuwe rekensommen. Procenten, breuken, inhoudsmaten, vergelijkingen, staartdelingen en noem maar op. Alles zal de revue passeren.

Ook zul je even moeten wennen aan nieuwe spellingsregels, ontleden en woord-en werkwoordpakketten. Taal en lezen blijven hoog op de agenda staan, net als het maken van werkstukken of het geven van spreekbeurten. Wist je trouwens dat je in groep 7 in blokletters mag schrijven? Zo kun je je eigen handschrift ontwikkelen! Wat je misschien erg leuk vindt, is dat je actief wordt betrokken bij de begeleiding van groep 1-2 en 3 kinderen. Je wordt ‘maatje’ en helpt ze met (voor)lezen en knutselen of handenarbeid. Je ervaart hierbij om verantwoordelijkheid te dragen en wat het betekent om iets op een juiste wijze uit te leggen aan jongere kinderen.

Met topografie is nu continent Europa aan de beurt. Hierbij leer je niet alleen welke landen tot de Europese Unie behoren, maar ook kijken we naar het landschap en de mensen.

De titel van groep 7 is niet zomaar uitgekozen. Eén van de hoogtepunten dit jaar is de entreetoets. Een bijzonder moment, want deze CITOtoets telt deels mee met het schooladvies voor het snel naderende vervolgonderwijs. Tijdens deze toets wordt er kennis gevraagd die de kinderen in de jaren ervoor al hebben opgedaan.

Nu het einde van de basisschool in zicht komt, krijg je ook verkeersles. Verkeersregels, verkeersborden en praktijk verkeerssituaties komen nu aan bod. En dat sluit je af met het verkeersexamen. Wil je oefenen? Ga dan regelmatig op de fiets naar school of naar je sport. Je zult zien dat je dan vol zelfvertrouwen aan het verkeer kunt deelnemen.

Net als in groep 6 ga je op schoolkamp, hét uitje van het jaar! Alleen… ditmaal ga je niet 1 nachtje weg, maar een heel weekend en niet met een auto of een bus…nee, op je eigen fiets!