Groep 6

Yes, wij zijn nu bovenbouwers!V

anaf groep 6 zit je officieel in de bovenbouw. Het einde van je basisschool carriere komt steeds meer in zicht. Maar we nemen liever nog geen afscheid van je, want er staat dit jaar nog genoeg op het programma om met plezier te leren!

“Je maakt dit jaar ook een werkstuk over een zelfgekozen onderwerp waar je je helemaal in mag verdiepen!”

Dat lezen belangrijk is, dat weet je al heel lang. Maar omdat de teksten in de rekensommen, de begrijpend lezen teksten en andere oefeningen steeds langer worden, blijven we hier hard aan oefenen. Lezen is leuk en soms ben zo zo enthousiast over een boek dat je dat graag met anderen wilt delen. Daarom houden we dit jaar boekbesprekingen! Je mag je klasgenoten dan vertellen waarom het boek hebt gekozen, wat je er zo leuk aan vindt en waarom ze het ook moeten gaan lezen. Je vertelt over de auteur, de uitgeverij en degene die de tekeningen in het boek heeft gemaakt, dat noemen we illustraties. Natuurlijk mag je ook een spannende, verdrietige of hilarische passage voorlezen. Kortom, het is joúw moment om je klasgenoten te overtuigen waarom ze dit boek ook eens moeten gaan lezen.

We besteden ook veel tijd aan Begrijpend Lezen. Je begrijpt vast al waarom. Juist, onder andere de teksten in de verhaaltjessommen worden langer en er komen soms best moeilijke woorden in voor. Omdat de goede som uit het verhaal te halen is het belangrijk dat je begrijpt wat je leest en weet wat je wel en niet moet gebruiken om een antwoord te krijgen. We leren je goede en handige strategieën maar vergeet vooral niet dat áls je iets niet begrijpt, dat je om hulp vraagt! Je juf of meester helpt je écht graag!

Met rekenen ga je staartdelingen maken en leer je breuken. Weet je dat je breuken heel handig kunt leren met LEGO? Probeer het thuis maar eens! Optellen en aftrekken wordt uitgebreid van 1.000 naar 100.000. En bij het vermenigvuldigen en delen werk je met hogere getallen en ga je onder elkaar rekenen leren. Je leert ook hoe je getallen met komma kunt gebruiken en lezen. Als we het hebben over milliliters, centiliters, deciliters of grammen hebben, vraag je moeder maar eens of je een taart mag bakken of een recept mag koken. Je zult zien, dan heb je dit héél gauw onder de knie! In groep 6.

Lezen en schrijven horen een beetje bij elkaar. Je maakt dit jaar ook een werkstuk over een zelfgekozen onderwerp waar je je helemaal in mag verdiepen! Natuurlijk maak je er een mooie voorkant bij. Want dat hoort ook bij het creatieve proces!

In groep 6 ga je ook beginnen met zinnen ontleden. Je leert over werkwoorden, persoonsvormen, onderwerp en zinsdeel.

Ook zul je steeds zelfstandiger leren te worden en beter gaan plannen. Dat moet ook wel want je krijgt nu regelmatiger huiswerk mee. Je hebt namelijk je dictees, tafeltoetsen, werkstuk, boekbespreking, topo toetsen en Anglia om voor te bereiden. Ja, er is genoeg te doen als bovenbouwer!

Ter afsluiting van het jaar ga je voor het eerst op schoolkamp! Je gaat met z’n allen een nachtje logeren in een kampeerboerderij, je begrijpt dat wordt gezellig en één groot feest!